Liberal Alliance

Liberal Alliance

 

Partiets historie

Ny Alliance bliver stiftet i 2007 af Naser Khader, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg. Venstre politikker Leif Mikkelsen melder sig ind kort tid efter, han stod bag de omdiskuterede ti liberale teser. Til valget i november opnår Ny Alliance at få 5 mandater.

I 2008 skifter Ny Alliance navn til Liberal Alliance, de laver et nyt partiprogram med større fokus på liberale mærkesager.

I 2009 bliver Anders Samuelsen leder af Liberal Alliance, da Naser Khader vælger at forlade partiet. Samme år stifter Simon Emil Ammitzbøll partiet Borgerligt Centrum som senere samme år bliver lagt sammen med Liberal Alliance, hvor Simon Emil Ammitzbøll bliver politisk ordfører. I 2010 kommer Liberal Alliance over spærregrænsen på 2 % i meningsmålingerne. Ved valget i 2011 opnår Liberal Alliance 9 mandater. Ved kommunalvalget i 2013 får Liberal Alliance stemmer i næsten alle landets kommuner. Ved valget i 2015 oplever Liberal Alliance stor fremgang, de vælger at støtte en ren venstre regering med deres 13 mandater.

Organisation

Medlemmerne vælger ledelsen i både den organisatoriske- og politiske del. Foreningen er bestående af ordinære medlemmer. LA ledes som en samlet helhed af partilederen og sammen med gruppeformanden i folketingsgruppen. Gruppeformanden vælges af folketingsgruppen.

Landsformanden er den organisatoriske leder og det er i øjeblikket Leif Mikkelsen som også bestrider gruppeformandsposten.

 

Integrationspolitik

Den generelle holdning til udlændinge og integration er i LA at sikre, at Danmark får gavn af de mennesker der gerne vil arbejde og bidrage, uanset om de kommer som lønmodtagere eller som selvstændige. Det er vigtigt for LA at vi ikke sætter Danmark over styr, for at forsørge udlændinge. Der er fokus på, at vi stadig skal hjælpe de mennesker der må flygte fra overgreb i deres hjemland.

LA’s udlændingeudspil består af 3 dele:

  1.  Danmark skal ikke være socialkontor for hele verden – alle der vil bidrage er velkomne, men man skal kunne forsørge sig selv.
  1. Vi skal primært have flyttet hjælpen til nærområderne. Kun personligt og direkte forfulgte skal kunne få asyl i Danmark og derfor foreslås en to-årig suspensionsperiode fra FN’s flygtningekonvention. Som modpol til dette, ønsker LA at opjustere antallet af kvoteflygtning til 4000/år.
  1.  Alle skal kunne få sin ægtefælle til landet, dog stilles der krav om, at der tegnes en privat sundhedsforsikring og at disse sammenførte ikke får adgang til sociale ydelser de første fem år.

 

Spørgsmål til Liberal Alliance:

  •  I taler om at opjustere til 4000 kvoteflygtning – hvordan skal de så forsørges? Her tænker vi på at de kommer uden forudsætninger for at varetage et arbejde osv.
  • Hvis I får ændret på reglerne for udbetaling af ydelser – hvad så med dem som allerede er her og modtager sociale ydelser? Hvordan ser du at I som parti kan skabe en alliance, der muliggør dette tiltag?

 

Socialpolitik

LA ønsker en ændring i socialpolitikken, hvor bureaukratiet nedskæres og der koncentreres på kerneydelser. Systemet skal kunne foretage et skøn over den enkeltes behov og når borgerne falder igennem, skal dette system stå klar med en indsats der er skræddersyet til den enkelte borgers evne og formåen.

Generelt er socialudspillet en blandet landhandel, hvor man på den ene side (i fx afsnit 3) ønsker at en forælder, gennem en skattelempelse, kan få mere tid med sine børn. Og på den anden side (afsnit 4) ønsker man at børn skal vokse op med forældre der er i arbejde, så de kan skabe gode rammer for deres børn.

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er også en af deres punkter, hvor vi umiddelbart tolker det som en omskrivning af de eksisterende regler, som allerede gælder i dag for fx folk i flexjob. Den eneste forskel er at LA’s forslag er skattefrit.

Mennesket skal være i centrum og samfundet skal være der, når de nærmeste voksne svigter.

Spørgsmål til Liberal Alliance:

  •  I har en frygtelig masse ændringer I gerne vil have igennem- Hvilken er vigtigst for dig?
  • Ung-arbejder alderen skal sættes ned – Hvordan vil I sikre at de ikke udfører for hårdt fysisk arbejde?
  • I forhold til §81 og det sociale frikort – hvilken grundydelse er der, ud over det de kan tjene skattefrit? Har man ingenting eller kontanthjælp eller??

 

Sundhedspolitik 

Fri adgang til kerneydelser og pengene skal følge borgerne, som selv kan vælge om det skal være privat eller offentligt både i Danmark og i EU.

LA ønsker at nedlægge regionerne og forbedre samarbejdet mellem regioner og kommuner for at skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Brugerbetaling på sundhedsydelser i beskedent omfang er også en sag LA ønsker, hvilket hænger dårligt sammen med at understøtte de svageste.

LA vil også sørge for at der er aftageplads til de, der er udskrivningsklar, herunder primært ældre der er klar til at komme på plejehjem.

Spørgsmål til Liberal Alliance:

  •  Konkurrencen vil skabe et mere effektivt offentligt system – Hvorfor er det ikke bureaukratiet der skaber mere ineffektivitet
  • Kontrol og registrering er nødvendigt, men al overflødig kontrol skal skæres væk  Hvordan vil I undersøge hvilken kontrol der er overflødig?

Uddannelsespolitik

LA vil fjerne fribeløbet, så studerende kan tjene så meget de vil og de har med 2025 planen sikret at fribeløbet er 7000 kr/md (mod 5500 tidligere). En større del af SU’en skal være et lån.

Spørgsmål til Liberal Alliance:

 

Arbejdsmarkeds- og erhvervspolitik

Omdrejningspunktet for LA’s AM-politik: ” Personlig frihed indebærer bl.a. retten til at nyde mest muligt af frugten af eget arbejde. Personligt ansvar indebærer bl.a. pligten til at forsørge sig og sine. Endvidere har vi et kollektivt ansvar for borgere, der ikke kan forsørge sig selv. Det er til gengæld urimeligt, når folk, der kan klare sig selv, beder andre om at forsørge dem. Det betyder, at man skal reducere forsørgerbyrden for almindelige hårdtarbejdende danskere.”(https://www.liberalalliance.dk/wp-content/uploads/2016/10/arbejdsprogram_v3.pdf)

Ifølge LA modtaget 2,1 mio danskere en overførselsindkomst.

Ifølge Liberal Alliances arbejdsprogram fra 2016 skal arbejdsmarkedspolitikken udformes på følgende måde:

  •  Pensionsalderen skal hæves til 68 år og efterlønnen skal afskaffes
  • Selvforsørgelse er et af La’s bærende principper
  • Man bestemmer selv hvor meget tog hvordan man vil arbejde – man skal bare ikke ligge nogen til last.
  • Førtidspension skal være forbeholdt borgere der ikke har nogen mulighed for at vende tilbage til arbejdsmarkedet – og førtidspensionister som allerede er i systemet skal testes for resterende arbejdsevne.

 

Spørgsmål til Liberal Alliance:

  •  2,1 mio på overførselsindkomst ifølge jer – CEPOS har en opdeling af personer på overførselsindkomst, som man kan se her: https://www.cepos.dk/abcepos/21-mio-danskere-er-paa-overfoerselsindkomst-halvdelen-af-de-voksne-danskere

Dem I vil ramme med selvforsørgelsesprincippet må vi formode er:

  •  SU-modtagerne 330.000
  • Dagpenge og KHJ 213.000
  • Førtidspensionister 208.000
  • Efterløn 70.000
  • Integrationsydelse 22.000

Reelt snakker vi altså om 843.000 mennesker som får ydelser I vil gøre noget ved. Hvorfor fremstiller I det som 2,1 mio der er en belastning for samfundet? (folkepensionister har jo allerede betalt skat i så mange år, at de reelt er selvforsørgende, hvis de ikke havde “lånt” samfundet pengene i form af skat.)

Erhvervspolitik

Ingen virksomheder bør modtage statsstøtte og de statslige virksomheder der leverer ydelser eller services i konkurrence med private, bør sælges. De vil have enkle og forståelige regler og taxamarkedet skal liberaliseres. Alt skal drives som en forretning og privatiseres – herved mener LA at der vil komme mere privat foretagsomhed og innovationen kan blomstre. Flere mål:

  •  Afskaffelse af lukkeloven
  • Planloven skal liberaliseres, så nye projekter der giver mening kan igangsættes
  • Liberalisering af apotekervæsenet
  • Minimumsimplementering af EU-direktiver
  • En byrdefuld regel kan kun indføres hvis 2 lignende afskaffes i samme ombæring (en ind og to ud)
  • Mærkningsordninger skal ikke være tvungne, men forbrugernes rettigheder omkring indholdet i produkterne skal sikres

Spørgsmål til Liberal Alliance:

Fordelingspolitik

Mindre fordeling, færre skatter, markedet, det private, skal styre hvad der er behov for at fordele. Erhvervsfolk kommer til at sætte dagsordenen, når den offentlige sektor bliver mindre og den private større. Du får lov at beholde flere af dine penge ved at betale mindre i skat – til gengæld skal du selv sørge for flere ting.

Merete Riisager (LA) vil fx nedlægge skatteministeriet og føre skatteopkrævning ind under finansministeriet (http://medie.liberalalliance.dk/emner/skat/)

Spørgsmål til Liberal Alliance:

  •  Vi har ingen spørgsmål pt, da vi ikke har kunnet finde specifikker på området.

 

 

 

 

 

 

En tanke om “Liberal Alliance”

  1. Fin redegørelse af LAs politik på de udvalgte velfærdsområder, og dertil relevante spørgsmål. I fremhæver fint nogle af de paradokser og selvmodsigelser, der kan være i de forskellige politiske udmeldinger. I kunne, i jeres beskrivelse af partiet, måske godt have nævnt at LA nu sidder i regering efter et dramatisk forspil omkring topskattelettelser.

    Like

Skriv en kommentar