Socialistisk Folkeparti

Historie: 

Partiet er stiftet i 1959 af bl.a. Aksel Larsen og er bærer af værdierne: demokrati, frihed, fællesskab, lighed og tryghed. 

SF kommer i folketinget allerede i 1960 med 11 mandater og kunne i ´66 præstere at få rødt flertal sammen med Socialdemokratiet. Gennem ´70’erne positionerer SF sig som et alternativ til S og føres af dygtige kvinder frem til at blive førende på bl.a. ligestillings- og miljøområdet. Også modstanden mod EF er en af SF’s mærkesager, som ændrer sig gennem ´90’erne og bliver mere for EF og EU, da man mener der er behov for en strategi med mere socialistiske værdier som mere demokrati, solidaritet og endnu bedre miljø. 

I 2007 fordobles vælgertilslutningen og SF får 23 mandater i folketinget og i 2011 får SF 6 ministerposter i Helle Thornings regering, som består af S, SF og R. I 2014 trækker SF sig dog fra regeringen og Pia Olsen Dyhr bliver ny formand. 

 

Organisation: 

SF er organiseret gennem Landsledelsen, som fastlægger hovedlinjerne i partiets politik, budgetter, medlemskontingenter og forelægger regnskab. 

De samles min 10 gange/år og er åbne for tilhørere. Landsledelsen er partiets højeste myndighed og består af: 

  • Formand 
  • 10 medlemmer fra storkredse 
  • 16 medlemmer valgt af landsmødet 

 

Politik på 6 udvalgte velfærdsområder 

 

  •  Integrationspolitik 

Det er alle borgeres ansvar at integrationen lykkes, uanset om man har boet her altid eller er kommet hertil fra et andet land eller kultur. 

SF prioriterer offentlige midler til, at alle mennesker har mulighed for at mødes på tværs, gennem et mangfoldigt kultur- og idrætsliv. 

De vil gerne af med ghetto-områderne og arbejder derfor for at skabe flere blandede boligområder og der skal være et menneskeligt mellemled, såkaldte tillidsofficerer, som skal være bindeled mellem politi og borgere. 

SF vil yderligere kæmpe for at flygtninge og asylansøgere får anstændige forhold og at FN’s børnekonvention indarbejdes fuldt ud i den danske lov. Det er også et mål, at 10.000 flere indvandrere og efterkommere kommer i arbejde inden 2020 og flere skal klare sig uden offentlig forsørgelse. 

Spørgsmål til Søren Dalgaard Frandsen: 

  •  Et af jeres mål er, at 10.000 flere indvandrere og efterkommere kommer i arbejde inden 2020 – Hvordan har I tænkt jer at gøre det så flere kommer i ustøttet arbejde? Og hvor mange indenfor målgruppen er kommet i arbejde siden I lavede jeres mål? 
  • Flere blandede boligområder – hvilke incitamenter mener SF der er, for ressourcestærke danskere, til at flytte ind i et belastet område? Er det ud fra jeres politik om, at alle har et ansvar for at integrationen lykkes? 

 

  •  Socialpolitik 

Vi skal værne om vores stærke demokrati og fællesskab og dette fundament skal vi kæmpe for. SF ønsker en stærk offentlig sektor hvor der er råd til velfærd til alle uden eksklusion. De vil sikre at ingen børn vokser op i fattigdom og at ingen borgere mødes med mistillid eller kontrol. Ligeledes skal borgere med handicap have samme og lige muligheder som almindelige borgere. 

Den sociale negative arv skal brydes tidligt og unge skal ikke lades i stikken, når de fylder 18 år. De der har behov for førtidspension skal have det. Vi skal også have skabt et arbejdsmarked, hvor flere får en tilknytning og kommunerne skal udnytte de nye ressourceforløb til gavn for borgerne. 

SF vil bekæmpe skattely, sort arbejde og social dumping og arbejder for en retfærdig skattepolitik. Derudover vil SF styrke alment boligbyggeri og nedbringe ventelister på disse. 

 

Spørgsmål til Søren Dalgaard Frandsen: 

  • Fattigdom skal bekæmpes – hvordan vil I gøre det? Hvilke tiltag skal der til, for at det kan lade sig gøre? 
  • Hvis man sætter de offentlige ydelser op, tror du så, det vil have en indvirkning på sort arbejde/Social dumping? 
  • I vil arbejde for fx bedre handicapboliger – hvad vil I gøre for de borgere der har usynlige handicaps, som fx hjerneskader, fysisk usynlige handicaps og stærk social angst mv. 

 

  •  Sundhedspolitik 

SF vil rydde ud i NPM-kulturen og give mere tid til patienterne. Alle skal have fri og lige adgang til det danske sundhedsvæsen, som skal varetages af offentlige sygehuse, så dette område ikke bliver et marked. De arbejder for en bedre sundheds –og forebyggelsesindsats, særligt for de mest udsatte og fattigste, og et bedre sammenhængende forløb, med inddragelse af patientens eget netværk. Ligeledes skal patientorganisationer og andre organiseringer i civilsamfundet inddrages.  

SF vil også arbejde for at “ligestille” sygdomme, så en psykisk sygdom kommer til at give samme adgang til behandling som en fysisk sygdom. Yderligere ønsker de at nedsætte brugen af tvang og i stedet sikre hurtig og effektiv hjælp for sindslidende. 

Spørgsmål til Søren Dalgaard Frandsen: 

  •  Jeres ambition om at danskerne skal ryge og drikke mindre samt spise sundere – hvordan kan I forestille jer at få danskerne til det gennem politik? Forbud? Oplysning? Tilbud? 

 

  • I vil gerne sikre større inddragelse af patientorganisationer og andre organiseringer i civilsamfundet i forbindelse med borgerens sundhedsindsats – hvilke andre organiseringer i civilsamfundet mener du kan hjælpe en borgers forløb? (hvis han nævner et privat foretagende – altså en af dem der tjener penge på det, hvordan er det så anderledes end at bruge privathospitaler?) 

 

  •  Uddannelsespolitik 

25% af en årgang skal have en lang videregående uddannelse og SF arbejde for at sikre en høj kvalitet på uddannelsesområdet fra folkeskole til universitet. De vil også have ensartede adgangskrav til uddannelser direkte efter folkeskolen, og det skal være ligeligt attraktivt at tage en erhvervsuddannelse som en gymnasial eksamen. 

SF stod bag den nye folkeskolereform med det mål, at flere skal med fagligt og at det skal være slutmed første-og anden rangsskoler. Selvom SF går ind for at alle skal inkluderes, anerkender de dog, at der fortsat vil være børn, som er afhængige af, at der findes gode specialklassetilbud. 

Spørgsmål til Søren Dalgaard Frandsen: 

  •  Slut med første- og andenrangsskoler: SF vil arbejde for en folkeskole, som alle forældre med glæde vil sende deres børn i – hvordan eller hvilke tiltag mener du der skal til, for at dette kan lykkes? 

 

 

  •  Arbejdsmarkeds- og erhvervspolitik 

SF ønsker at sikre den danske model og at udenlandske arbejdere har samme vilkår som danske. Forudsætningen er et solidt sikkerhedsnet og Sf vil derfor afskaffe kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers reglen.  

SF mener at der skal være mulighed for at uddanne sig på dagpengesats, for at undgå at tilknytningen til arbejdsmarkedet svækkes og den arbejdsløse derved må gå fra hus og hjem. Ledige skal sikres ordentlig hjælp, herunder også uddannelse og genoptjeningsperioden skal forkortes. SF vil styrke samarbejdet mellem virksomheder, jobcentre og A-kasser for at øge hjælpen tilbage i job. SF mener også at det er vigtigt at de arbejdsløse uddanner sig, så arbejdsstyrken opkvalificeres. I øvrigt arbejder de på at få “vendt” systemet til at arbejde ud fra tillid i stedet for mistillid. 

Offentlige myndigheder skal vise vejen gennem arbejdsforholdene (undgå social dumping) i de offentlige udbud og det danske arbejdsmiljø skal forbedres. 

Spørgsmål til Søren Dalgaard Frandsen: 

  •  Arbejdsmarked: SF kæmper for et arbejdsmiljø, hvor ledelsen understøtter medarbejderens mulighed for at lave et godt stykke arbejde – kan du nævne ET tiltag, man kunne indføre fra politisk side, som ville fremme et godt arbejdsmiljø? 

 

  • Dagpenge: I vil nedsætte genoptjeningsperioden fra 12 til 6 mdr og derefter hæve dagpengeperioden til 3 år – hvordan vil I finansiere det 
  • Tillægsspm: Hvordan vil I sikre at en borger ikke arbejder 6 mdr hvert tredje år og derefter holder “fri fra arbejdsmarkedet”? 
  • Uddannelse til arbejdsløse: arbejdsløsheden er væsentlig højere blandt ufaglærte og derfor skal ufaglærte ledige kunne uddanne sig på dagpenge – Hvordan vil man skabe plads på arbejdsmarkedet til dem, der ikke kan uddanne sig (nogle har ikke hverken vilje eller evne) (skyldes dette at andre eu-borgere har overtaget en del af disse jobs?) 

 

 

  •  Fordelingspolitik 

Pengene skal prioriteres på det, der er med til at fremtidssikre vores samfund. SF vil ikke være med til at man sparer på de svageste, hvilket de mener er det der sker i dansk politik pt. SF mener at de kan være en del af at arbejde for en økonomisk ansvarlig kurs. 

Denne kurs har SF været med til at lægge frem mod 2020. Den indeholder bl.a. at beskæftigelsen skal øges og den offentlige sektor styrkes og moderniseres, så vi kan klare os i verden. Der er skabt en vækst i det offentlige forbrug på 0,6%, som sikrer mere omsorg og pleje til børn, unge, ældre og syge. 

SF støtter bankunionen, som skal sikre staten mod tab af penge, hvis en bank krakker. Forpligtelsen er derved lagt over på de andre banker i stedet for skatteborgerne. 

Spørgsmål til Søren Dalgaard Frandsen: 

  •  Vi har ingen spørgsmål pt.